Čišćenje, pranje i zaštita podova

Pranje, zaštita, impregnacija podova:

Hrvatska

"Megatrade" d.o.o. Zagreb, Vučetićev prilaz 5/I

pranje, zaštita, impregnacija podova, brušenje kamena

Radi na području cijele Hrvatske.

 


Pronađite servis za pranje podova:


 

Najbolji način održavanja podova je po sistemu razrađenom kao linija sredstava za održavanje poda koji, uz uštedu, smanjuje trošenje podova - počevši od sredstava za generalno pranje i odmašćivanje preko zaštitnih emulzija (premazi) do sredstava za svakodnevno pranje podova.

 

Ovim sistemom mogu se održavati podovi koji upijaju prvi sloj zaštitnog premaza (mramor, linoleum, neki industrijski podovi, kulir i dr.). Ako pod ne upije prvi sloj premaza, cijeli posao gubi smisao, jer će se premaz ukloniti nakon nekog vremena u svakodnevnom čišćenju. Za zaštitu industrijskih podova, ovisno o vrsti poda i specifičnosti pojedinih proizvodnih djelatnosti, koristi se vodo-uljna impregnacija
Za početak, zadržat ćemo se na podovima tipa: mramor, linoleum, kulir i sl.


Održavanje podova - mramor, linoleum, kulir i slično

pranje, zaštita, redovno čišćenje

 

Nanošenje zaštitnih premaza je posebno poželjno za površine veće frekvencije prometa, u smislu gaženja, ako se vlasnik prostora ne odluči za održavanje poda (mramor) sistemom kristalizacije i poliranja ili pak brušenja do visokog sjaja. Naravno da su ovi potonji sistemi bolji, a tako obrađeni podovi su daleko reprezentativniji, ali su i nešto skuplji.

 

Postupak pranje i zaštite podova

Prva faza je pranje kompletnog poda i uklanjanje starih premaza (ako postoje). Slijedi neutralizacija i sušenje podova. Kada je pod suh i potpuno čist, na površinu se ručno nanosi prvi sloj premaza. Kada se osuši, nanosi se drugi sloj a nakon sušenja po potrebi i treći. Premazi su potpuno prozirni, protuklizni, paropropusni i odgađaju upijanje tekućine, a ako je prvi sloj premaza temeljni premaz (npr. "Corridor Basic" tvrtke "Buzil") tada su i izrazito durabilni i vodonepropusni (ako prolivena tekućina jako dugo stoji na istome mjestu vjerojatno će proći kroz premaz).
Kada ovaj posao obavlja servis sa iskustvom, nakon sušenja završnog sloja a bez poliranja, na površini poda može se vidjeti stropna rasvjeta, zidne utičnice kao i uredski namještaj i sve što se u prostoru nalazi.
Zaštićeni podovi se mogu i ispolirati na visoki sjaj, upotrebom stroja za poliranje koji trenjem i zagrijavanjem blago otapa završni sloj premaza i polira ga do visokog sjaja. Za one koji više vole mat sjaj, postoje završni mat premazi.

 


 

Napomena: Klijent mora osigurati potpuno neometan rad u prostorima sa podovima koji se pripremaju za zaštitu i zaštićuju premazima, za vrijeme trajanja cijelog postupka do vremena kada je završni sloj premaza potpuno suh. U protivnom, svako onečišćenje nakon odmašćivanja poda ili pak gaženje po bilo kojem sloju neosušenog premaza bilo bi itekako vidljivo nakon sušenja. Iz tog razloga, ovaj posao se radi najčešće izvan radnog vremena klijenta, vikendom ili noću.

 


»»

Održavanje zaštićenog poda

Nakon što je pod zaštićen, poželjno je za svakodnevno pranje koristiti neko od profesionalnih sredstava za pranje podova iz linije proizvoda istog ili drugog proizvođača (npr. "Polibuz" tvrtke "Buzil"). Ova sredstva imaju ugodan miris, protuklizna su, smanjuju troškove i produžuju vijek trajanja zaštite (razrjeđuju se s vodom najčešće u omjeru 1:200 a na podu, svaki put iznova, ostavljaju mikrofilm koji se troši do slijedećeg pranja).

 

U prostorima sa većim prometom, zaštitni premazi se troše brže ili samo gube sjaj, pa je potrebno obnavljanje premaza ili poliranje. U svakom slučaju štite pod od trošenja a za prosute tekućine (voda, kava, sokovi...) dobivate na vremenu da se se ukolone sa površine prije nego dođu u doticaj sa strukturom poda i naprave fleke koje se najčešće teško uklanjaju.

 

Vodouljna impregnacija industrijskih podova

 

Za početak, primjer iz prakse - Klijent poziva servis da mu u proizvodnom pogonu plovila napravi zaštitu poda, prije početka proizvodnje. Potrebna je impregnacija koja će omogućiti da se u normalnom čišćenju objekta (sa špahtlom) sa poda mogu bez muke ukloniti ostatci smole za brodove (smola za stakloplastiku), kako bi podovi proizvodne hale uvijek bili "kao novi". I što je najbolje, klijent zna što traži i daje uputstvo sa kojim točno sredstvom (vodouljna impregnacija) želi da to bude učinjeno jer je to naučio u jednom velikom zapadno-europskom brodogradilištu luksuznih jahti.

 


 

   Za vrijeme radnog vremena smola može pasti na pod bilo kada, a dio nje će se, i zasigurno osušiti na podu do vremena čišćenja objekta. Bez vodouljne impregnacije poda bilo bi nemoguće dio toga ukloniti sa podova. Sličan problem je kod automehaničara, gdje dolazi do razlijevanja ulja po podovima radione, kojima također treba impregnacija...

 

   Radi se sa sredstvom koje zahtjeva stručnost u aplikaciji (npr. sve što na podu nije dobro očišćeno prije impregnacije, nakon nje više se neće moći ukloniti iz strukture tog poda; sredstvo je dosta skupo itd.). Zbog svega navedenog, ako imate potrebu za vodouljnim ili drugim vrstama impregnacija ili pak za brušenje kamenih podova (mramor, granit), angažirajte tvrtku koja se time, dovoljno ozbiljno, bavi - "Megatrade" d.o.o.

 

Još stranica: